We are very clear in stating that sex is more than orgasm or intercourse, and that sexual relations are not to be performance-driven but rather focus on pleasure - Prof. dr. Peggy Kleinplatz
Algemeen kan seksuologie gedefinieerd worden als de wetenschap die de menselijke seksualiteit bestudeerd
in al haar expressievormen. Sekstherapie of seksuologische begeleiding kan betrekking hebben op alle soorten moeilijkheden die te maken hebben met seksualiteit.
Ongeveer 9 op de 10 volwassenen geeft aan wel eens problemen te hebben bij het vrijen. Veel voorkomende problemen zijn pijnklachten, verschil verlangen, erectieproblemen en ziekte. Wanneer deze problemen meerdere maanden blijven bestaan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts of seksuoloog.
Vaak wordt lang gewacht om contact op te nemen met een zorgverlener vanwege gevoelens van schaamte en schuld. Seksuele problemen komen bij veel mensen voor. Zelfs zoveel dat er speciaal opgeleide hulpverleners voor bestaan.
Seksuologische therapie is in essentie gesprekstherapie die gericht is op het behandelen van seksuele problematiek. In veel gevallen is het nuttig om gesprekken aan te vullen met huiswerkopdrachten die passen bij de situatie of problematiek. Hierbij is het van groot belang dat we samen bekijken wat bij u/jullie past.
Seksualiteit is een breed thema. Voorbeelden van thema's waar mensen hulp voor zoeken zijn:
- seksuele opwinding (te veel of te weinig zin in seks)
- orgasme (te snel of juist erg moeizaam)
- verlangens (die afwezig zijn of waar men zich zorgen over maakt)
- intimiteit (het zich kunnen verbinden met de partner)
- seksuele oriëntatie (zich aangetrokken voelen tot mannen of vrouwen)
- pijn bij het vrijen
- negatieve gevoelens of gedachten (voor, tijdens of na het vrijen)
......
Vraagt u zich af of u terecht kunt bij een seksuoloog met uw vraag of probleem? Neem dan contact op.